ЗЕМУНСКА БУЋКА 2015.

Завршена је трећа по реду Земунска бућка. Учествовало је 19 такмичарских екипа које су по врелом августовском дану тестирале стрпљење и опрезност дунавских чувара дна. Услови су били сурови, висока температура и влажност ваздуха нису ишли на руку такмичарима, али је мотив учесника био довољно јак да издрже 6 сати на води. Рибочуварска екипа из Србијашума, заједно са контролним чамцима организатора, надзирала је регуларност такмичења и поштовање прописа.

Док су такмичари прижељкивали и најмањи облак или дашак ветра не би ли се расхладили, на наутичком клубу "Земун" се крчкала права аласка рибља чорба под варјачом искусних кулинара Грује и Мике, и пасуљ са домаћом кобасицом направљеној по посебној рецептури мајстор Миће из Белегиша. Окупљени грађани су нестрпљиво чекали подне да виде бркате грдосије, а новинари гланцали објективе да овековече осмехе уморних риболоваца док поносно показују свој улов. Након мерења, комплетан улов је враћен у воду у живом стању, а такмичари су коначно дочекали мало хладовине и одмора у земунском ресторану Данубиус, где је одржано проглашење победника уз доделу награда и свечани ручак.

Статистика такмичења је следећа: 19 екипа уловило је укупно 152,6 кг сома, што је просечно 8 кг по екипи. Само две екипе су биле без улова. Мерено је 38 риба, неколико мањих које су биле испод мере, пуштене су пре мерења у воду. Бронзана медаља отишла је у Крчедин, код Миодрага Обрадовића и Александра Келијашевића, који су укупно уловили 20,1 кг сома. Другопласирану екипу чинили су домаћини, земунци Михајло Алуга и Саша радовић, са укупним уловом од 21,4 кг а златно одличје завршило је на прсима Бранислава Станковића и Небојше Јованића из Шапца, који су прво место заслужили са уловљених 24,2 кг. Највећи уловљени сом био је тежак 9,1 кг, а надмудрио га је Предраг Јанковић из Гроцке.

Након званичног дела, по традицији се дружење наставило у веселој атмосфери уз чашицу доброг домаћег вина и уз незаобилазне приче о сомовима који су побегли са удице, а такви су увек, како кажу, највећи.

Организатор:

Покровитељ:

 

Спонзори:


 

Медијски спонзори:

 

Пријатељи манифестације: