ЗЕМУНСКА БУЋКА 2013

zemunska bucka 2013"Земунска бућка 2013." је такмичарска манифестација лова сома на бућку. Поред такмичарског карактера, ова манифестација са собом носи значајну еколошку поруку и представља јавни апел за заштиту и очување рибљег фонда и речног екосистема уопште.

Дан пре такмичења, спроведено је организовано чишћење обале у сарадњи са ЈКП Зеленило-Београд и ЈКП Градска чистоћа. Акцији се одазвао и значајан број грађана – волонтера. Очишћено је 800м обале и однето неколико стотина килограма ђубрета и отпадног материјала.

Tакмичарски део манифестације почео је наредног дана у 6 часова. Ловно подручје обухватало је део тока Дунава од 1170км (ушће Саве) до 1180км. Већ у првом сату такмичења, пред очима Земунаца одигравала се борба са дунавским грдосијама а највештији бућкароши имали су пуне чуварке рибе. У 13 часова уследило је мерење улова уз вођење прецизне статистике од стране организатора. Регуларност такмичења надгледали су организатори и локална рибочуварска служба, а за безбедност такмичара на води побринуо се Српски спасилачки тим. Бодован је само улов који задовољава меру дужине за сома од 60цм. Сва уловљена риба враћена је након мерења у Дунав у живом стању. У 14 часова, на летњој позорници на Земунском кеју уследило је проглашење победника и додела награда за прва три места, које је уручио г-дин Милосав Стаменов, члан Већа градске општине Земун. Пола сата касније, такмичари, организатори и гости манифестације имали су прилику да се опусте и уживају у рибљој чорби уз звуке акустичне гитаре и размене искуства и утиске.

Статистика такмичења

Број такмичара: 30 (15 екипа)

Укупан улов: 143кг

Број уловљених сомова: 27

Највећи појединачни улов (првопласирана екипа) 25.4кг

1. место: Бранислав Станковић (Шабац) и Душко Ракић (Кањижа) 55.1кг

2. место: Божић Душан (Земун) и Бошко Кустудић (Земун) 24кг

3. место: Игор Учајев (Београд) и Ненад Драшковић (Београд) 19.8кг

 

Организатор:

Покровитељ:

 

Спонзори:
 

Медијски спонзори:

 

Пријатељи манифестације: